Festa Major del Castell del Remei

 

La Festa Major del Castell del Remei neix de la voluntat popular de la comunitat rural que habitava la colònia agrícola a finals del segle XIX.

Segons l’historiador Jaume Mateu Giral -autor del llibre El Castell del Remei, terra, aigua i cultura del vi a la plana d’Urgell, editat per Pagès editors- l’eminent floklorista de les terres d’Urgell Valeri Serra Boldú (18751938) al·ludeix al significat de la festa major en honor de la Mare de Déu del Remei en l’obra Calendari folklòric d’Urgell explicant que se celebra “Lo segon diumenge de Octubre”, tradició que es manté fins els nostres dies per part dels actuals propietaris.

Les investigacions de Mateu Giral indiquen que l’antigament i successiva anomenada -des de prop de 2.000 anys- Choris, Cortis, Torre de Cortesa, Torre de n’Eral i Torre del Bisbe esdevé inicialment, a partir de l’adquisició per part de la família Girona (1853), la Torre del Remei adoptant finalment la denominació de Castell del Remei precisament amb motiu de la particular devoció professada a l’advocació de la Verge del Remei a qui Ignasi Girona Targa -patriarca de la casa Girona- va creure que devia la sort de la seva atorgada prosperitat.

Nombroses manifestacions artístiques i religioses fan referència al Castell del Remei i a la seva festa i aplec. Poemes, altres textos literaris, partitures, dibuixos, pintures, fotografies, publicitat… s’inspiren en aquest tresor del nostre territori.

En aquest sentit, es destaquen la Pregària a la Verge del Remei per a cor, amb lletra d’Esteve Sunyol Gasòliba (1856-1913) i música de Lluís Millet Pagès (18671941) cantada a l’Orfeó Català l’any 1900 i cada any per la Festa Major per tal de venerar la imatge de Nostra Senyora del Remei al santuari del Castell del Remei, on el text il·lustra voltes i murals del temple.

Així mateix, des de l’any 2015 tenim l’honor d’iniciar la festa amb un pregó pronunciat des del balcó del pati del castell. El protagonista, en aquest cas, va ser el propi historiador Jaume Mateu Giral.

L’any 2016, el pregó va ser encarregat a Josep Vallverdú, escriptor i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Podeu llegir el text fent clic aquí.

L’any 2017, en Joan J. Busqueta Riu, director del Departament d’Història de la Universitat de Lleida, va ser l’encarregat de llegir el seu text. Podeu llegir el text fent clic aquí.

Abans del pregó, la tradició reprodueix el so de l’antiga sirena de la crida a jornada dins la finca per indicar l’inici de la festa, la qual també s’utilitza per marcar el final.

Recopilació de cartells d’antigues edicions on es mostren les activitats que s’organitzen durant la festa:

 

 

FESTA MAJOR 2018

Castell del Remei, diumenge 14 d’octubre

A partir de les 10.00 hores

– Tradicional toc de sirena de la finca d’inici.

 Mercat d’artesania i de productes de proximitata la Plaça del Castell.

– Exhibició i pilotatge de modelisme navala l’Embarcador del llac de la finca.

 Passejades en carruatge de cavallsdavant del Restaurant.

– Castell inflable infantil, a la Pineda del castell.

 Exposició fotogràfica “Àlbum de noces al Castell del Remei”, recull d’imatges de casaments celebrats al Castell del Remei, a la Sala Lucilla Atilia del celler.

Projecció contínua de l’audiovisual Testimoni d’antics habitants i treballadors de Castell del Remei i recollida de dades per a l’aportació de records històrics.

 Visita al santuari gratuïta i guiada, en grup de màxim 15 persones (prèvia reserva, de mitja hora de durada), des del Punt d’Informació.

 Visites al celler gratuïtes i guiades, en grups de màxim 25 persones (prèvia reserva, cada hora en punt fins a les 13.00 hores), des del Punt d’Informació.

 8a Trobada d’antics Habitants i Treballadors del Castell del Remei, al peu de la torrassa nord-oest del Castell.

– Obertura del Bar de Festa Major amb barra de “mojitos” de vi, a la Plaça del Castell.

– Espai de food trucks, a la terrassa de l’Estany del molí.

– Concursos fotogràfics “Tresors del Castell del Remei” (Instagram) i #FMCastelldelRemei (Facebook, Twitter i Instagram).

Consultar Condicions de participació.

10.30 hores, des de la balconada del Pati del Castell

Pregó de Festa Major a càrrec del professor Sebastià Serrano Farrera, catedràtic de Lingüística general i Teoria de la comunicació a la Universitat de Barcelona.

11.00 hores

– Taller infantil de pintura amb vi i manualitats amb material relacionat (durada màxima de l’activitat: 2 hores), a la Pineda del castell.

– Missa solemne cantada per l’Orfeó Nova Tàrrega, al Santuari de la Verge del Remei.

 

12.00 hores

– Cercavila a càrrec de la Colla de Geganters, Grallers i Timbalers i els Capgrossos de Penelles animat per Els Bombollers de Cervera, al voltant del Castell.

– Ballada de sardanes amb la Cobla Tàrrega, que interpretarà la sardana L’Aplec de Castell del Remei, davant del Restaurant.

12.30 horesa la Plaça del Castell

Aperitiu popular amb música d’estil swing pel duo Irene Garcés, guitarra elèctrica, i Ignasi González, contrabaix.

14.30 hores

Tradicional toc de sirena de la finca final.

Hashtag: #CastelldelRemei

CONDICIONS DE PARTICIPACIÓ ALS CONCURSOS FOTOGRÀFICS

3a edició Concurs fotogràfic Tresors del Castell del Remei a Instagram

– Durant la Festa Major realitza una imatge de la Llosa de la Pregària a la Verge del Remei, situada al costat de la porta del baptisteri del Santuari de la Mare de Déu del Remei del Castell del Remei, amb una o més persones.

– Publica-la a la xarxa social Instagram amb el hashtag #FMCastelldelRemei durant el mateix dia fins les 23.59 hores.

– Aconsegueix els màxims  “M’agrada”.

– Guanya una caixa de 6 ampolles de vi del celler.

Concurs fotogràfic #FMCastelldelRemei en xarxes socials

– Temàtica: Imatges de la Festa Major que es durà a terme el dia 14 d’octubre del 2018.

– Publicació: Es podran pujar les fotografies a Facebook (@castelldelremeiceller), Twitter i Instagram (@castelldelremei), fins el 15 d’octubre a les 23.59 hores.
– Participació: Seguint els perfils, etiquetant el celler i publicant una imatge amb el hashtag #FMCastelldelRemei.

– Premi: una caixa de 6 ampolles de vi del celler.

– El nom del guanyador es farà públic a la pàgina de Facebook el dia 18 d’octubre abans de les 17.00 hores.

– Podeu consultar les condicions legals a l’enllaç informatiu en el web de Castell del Remei.